Aesculushippocastanum Německý lékař W. Heupke nazval kaštany malými bochníky chleba, které dává příroda. A to hlavně díky svému vysokému obsahu sacharidů, který je srovnatelný jen s obilninami a obilím.
Používají se – plody, občas i květ. Kaštany dozrávají a opadají v září a říjnu.
Květ se sbírá na jaře hned po rozvinutí. Kaštan je vhodný jak na vnější použití, tak vnitřně, kde se ale doporučuje opatrné dávkování.
Jaké účinky naši předkové vypozorovali?
Jako první popsal léčivé účinky kaštanu Mathioli. Naši předci však o jeho léčivých účincích věděli již předtím a připisovali mu silné účinky při léčbě křečových žil a na posilnění žilních stěn. Hojně ho též využívali při bolesti kloubů a kostí. Tyto účinky byly také potvrzeny v novodobých studiích.
Při vnější očistě? / což v našem oboru je zásadní /
K potírání pokožky
Při zánětu žil, bolesti kloubů, na křečové žíly a unavené a těžké nohy.
Další zajímavé užití?
Kdo by neznal skvělé využití kaštanů na tvoření zvířátek? Asi každý. Kaštany lze ale využít i jinak. Do látkového pytlíku nasbírejte několik a kaštanů a dejte si je pod polštář (tak, aby vás netlačili). Naši předci věřili, že vytahují škodlivé látky z těla a po čas spánku chrání tělo před nachlazením.