Mentha piperita Jméno máty vzniklo ze slova myšlenka, protože čaj z ní byl užíván pro zjasnění mysli při studiu. Používá se celá nať. Sbíráme v červnu až srpnu před rozkvětem. Máta je vhodná jak na vnější použití, tak vnitřně.
Jaké účinky naši předkové vypozorovali?
Již od starověku se ze sušených mátových listů vyráběla zubní pasta, osvěžující ústí dutinu si tak získala velikou oblibu. Později jí byly připsány i protikřečové účinky, zvláště trávicího ústrojí. Výrazně podporuje funkci jater, slinivky i žlučníku. Příjemně zklidní organismus fyzicky i psychicky.
Relaxační koupele
Zklidňuje organismus a osvěží mysl.
Přírodní bylinkový olej s mátou
Snižuje svědivost pokožky a teplotu. Příznivě také léči „neidentifikovatelné“ vyrážky.
Na očistu těla
Co zajímavého na vnitřní užití?
Na žaludeční potíže či nachlazení můžeme z vlastní zkušenosti doporučit mátový sirup.
Mátový sirup:
- 500ml vody
- 500g třtinového cukru
- 50g čerstvých mátových lístků
Vodu s třtinovým cukrem svaříme na hustý tmavý sirup vsypeme nadrobno nakrájené čerstvé mátové lístky a necháme krátce přejít varem poté odstavíme, přiklopíme a hodinu macerujeme pak sirup přes plátýnko scedíme do láhve.
A co je psáno krásnou češtinou v Matthioliho Herbáři:
„Máta je přirozenosti horké a suché na počátku třetího stupně. Moc má svírati a utvrzovací, chuti je trochu hořké. Zastavuje dávení krve i nechutenství žaludku. Časté mytí hlavy vařenou mátou hojí ku podivu hnisavý strup a prašivost hlavy (lupy).“