Její latinský název znamená „mořská rosa“, protože nejlépe se mu daří právě v blízkosti moře. Sbírají se listy v dubnu až květnu, nebo nedřevnaté výhonky v průběhu celého roku.
Jaké účinky naši předkové vypozorovali?
Ve středověku byla považována za elixír mládí, který nesl jméno po královně Isabele, jenž se díky němu uzdravila z DNY a omládla. Rozmarýna obecně pak prokrvuje trávicí ústrojí a napomáhá tak k lepšímu trávení. Působí také močopudně a příznivě ovlivňuje nízký krevní tlak. Obsahuje též spoustu antioxidantů, které pomáhají v prevenci proti rakovině.
Na očistu těla
Zvlášť vhodná na mastnou pleť, snižuje pocit chladu v končetinách a používá se k ošetření nečisté pleti a celulitidy.
Co zajímavého na vnitřní užití?
Že nelze spojit léčivé vlastnosti bylin a chuť vína? Vyzkoušejte recept na Rozmarýnové víno. Rozmarýnové víno: naložíme asi 85g natě rozmarýny do 1 l bílého suchého vína necháme vylouhovat 8 dní potom užíváme 20-50ml denně Tento nápoj zvyšuje nízký tlak.
A co je psáno krásnou češtinou v Matthioliho Herbáři:
„Vpouštěním dýmu nebo páry z pálené rozmarýny do hrdla a do nosu jest dobré proti kašli a proti zahlenění hlavy. Pomazání týlu olejem je prospěšné pro ochromené nebo zatvrdlé údy a slouží také k obraně před šlakem.“